Turguide i det sydfynske øhav

Ærø
Ærø, er den største og mest besøgte ø i det sydfynske øhav. Der er 3 store havne på Ærø, nemlig Marstal, Ærøskøbing og Søby, som alle emner af idyl, og feriestemning. Ærø er også kendt som solskinsøen, og øen hvor brudepar fra andre lande rejser til, for at blive viet i idylliske omgivelser. Der er en masse seværdigheder at se og opleve, der er i 2014 anlagt en cykelrute som på store dele lægger tæt på vandet og langs de mange marker, og cykler kan lejes til rimelige priser. Ærøskøbing er kendt som eventyrbyen, med de idylliske brostenbelagte gågader og de gamle huse fra gammel tid som stadig står intakte. I Søby er der kort afstand og en udflugt vær til Skjoldnæs fyr, hvorfra der er en enestående udsigt. Marstal er byen hvis en dag sættes af til at shoppe, og nyde feriestemningen i byen gågade, og endelig skal der nævnes øens gode badestrande.

Skarø
Skarø er den første ø man kommer fordi hvis turen går vester ud af Svendborg sund og ca. 45 min sejlads fra Svendborg.  Skarø har en nyere lystbådehavn med plads til  50 gæstepladser. På Skarø bor der i dag Ca.  20 mennesker, før i tiden hvor der boede flest var der op mod 200 indbyggere på øen. Der er i dag Ca. 15 helårs boliger om 25 fritidsboliger. Øen er kendt for byens idylliske gadekær, hvor du finder den sjældne og fredede klokkefrø, et rigt fugleliv, brandstationen, og endelig kan man via godkendte vandrestier gå øen rundt på en dag. Endelig har Skarø, fået sit eget flotte maritime museum i 2014, som er et oplagt sted at aflægge et besøg.

Drejø
Drejø ligger 45. min sejlads fra henholdsvis Ærø og Skarø, og har ligesom Skarø fået bygget en ny og hyggelig lystbådehavn med ca. 40 havnepladser. På øen er der i dag ca. 70 fastboende. Drejø har mange seværdigheder, mest kendt er øen måske for storbranden hvor byen i 1942 stort set brændte ned til grunden. I ”lillebo” ved forsamlingshuset er indrettet egns museum, hvor der findes en model af byen, som den var før branden i 1942. Gården Gl. Elmegaard er en af de ældste gårde på Drejø, og et oplagt besøg værd.

2 søstre har på gården indrettet et museum om Drejø, og desuden er der indrettet cafe, galleri, og så sælges der ø-nisser. Endvidere kan det anbefales at leje cykler samt at aflægges Drejø Gammelhavn et besøg, det er ren idyl. På Drejø, er der købmand, kro, Gården GL. Elmegaard med cafe, et museum, og et galleri.

Hjortø
Hjortø ligger 30 min sejlads fra Drejø og 1 times sejlads fra Svendborg. Hjortø er den mindste af de beboede øer, hvor der i dag er 6 fastboende på øen i det sydfynske øhav. Den lille fiskerihavn har plads til 20 gæstesejlere, men vær opmærksom på vanddybden. Hjortø er nok mest kendt for sine harer, som tidligere fangedes og blev udsat andre steder, hvor bestanden var for lille. Denne tradition er i dag ophørt via en lovændring, som forbød dette. På Hjortø ligger i dag fem gårde, men al jorden drives af et par enkelte gårdmænd,  og øens færge går til Svendborg. Men før i tiden var der såvel skole, mejeri, som købmand på den kun 1 km2 store ø. På Hjortø er der ikke købmand.

Birkholm
Øen ligger omkring 1,5 times sejlads fra Svendborg, og lystbådehavnen kan rumme 30 gæstesejlere. Man bør kun sejle ind i havnen i gode vejrforhold, da indsejlingen er ganske smal. Da der boede flest på Birkholm i 1870 var der ialt 89 mennesker på øen. I dag er der under 10 fastboende tilbage, hvor brødreparret Mortensen, er eneste aktive fiskere på øen i dag. Brødrene Mortensen har af flere omgange været på landsdækkende TV om livets gang på Birkholm, og havde engang Danmarks ældste ko. Koen er død nu men rekorden er ikke slået. Selvom øen ikke har samme befolkning som før, fornemmes en tæt stemning i den lille by omkring gadekæret. I 1870 var der 89 fastboere på Birkholm mens skolen eksisterede indtil 1976. Før i tiden var der såvel købmand, som smed på øen. Birkholm er den fladeste af de sydfynske øer: højeste sted på øen er kun 2,8 meter over vandet. Birkholm er absolut et oplagt sted at besøge, på årets ferietur.

Avernakø
Avernakø ligger ca. 2 timers sejlads fra Svendborg og bebos i dag af omkring 100 personer. Lystbådehavnen kan rumme ca. 50 sejlbåde. Avernakø er egentlig 2 øer, hvorved man stadig kan høre fastboende og tilflyttere på det hyggeligste drille hinanden om den store dobbelt ø hedder Avernakø eller Korshavn. De 2 øer blev i 1937 forbundet med en 700 meter lang dæmning. På Avernakøsiden (Nordøen) ses mindestenen fra 50 års dagen i 1987. Øen er ca. 7 km lang, og indbyder til lange gå eller cykelture i det smukke kuperede terræn. På Avernakø finder du desuden en yderst velassorteret købmandsforretning, samt cykeludlejning. Der er en del små virksomheder på Avernakø, og øen deler skole med Lyø.

Lyø
Lyø ligger i det sydfynske øhav mellem Avernakø, Ærø og Fåborg. Endelig er der ca. 2,5 times sejlads til Svendborg fra Lyø. Lyø har en historisk fortid, idet det var fra Lyø, at Valdemar Sejr blev kidnappet af sin egen lensmand, og afsognede 2 år i fængsel.  Byen på Lyø, der består af stemningsfulde idyliske stråtækte huse og gårde, er omgivet af 5 gadekær, der fungerer som branddam. Den lille kirke fuldender billedet af denne ”idyl”, der tiltrækker mange turister. Der er i dag omkring 130 indbygegere på øen, og havnen har plads til 70 gæstesejlere.

Strynø
Strynø tæller idag omkring 220 beboere, og er i dag en velfungerende ø som faktisk i en del år har oplevet en tilgang i antallet af fastboende. Før boede der 800 mennesker på øen, hvorfra der er smukke udsigter til mange andre øer. Det gjorde den til den tættest befolkede ø – efter Amager. Historien bag er ligeså spændende som den smukke og store landsby med ikke færre end 120 huse. På Strynø er der såvel kro, skole, købmand, håndværker, smakkecenter m.v. Strynø var faktisk den første ø, som vendte den kraftige affolkning fra øerne. Man tilbød boliger, som kunne lejes for et år, så kan man se om livet på Strynø er noget for familien. Dette tiltag medførte tilgang i befolkningen på Strynø. Havnen har fået et gevaldigt løft i 2013, med god hjælp fra A.P Møller fonden, og fremstår i dag rigtig pæn på alle leder og kanter.